Måltidens Hus och Grythyttan Gästgivaregård



Måltidens Hus i Norden är utställningspaviljongen som representerade Sverige på världsutställningen Expo -92 i Sevilla. Paviljongen är idag omvandlad till ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Exteriören på Måltidens Hus i Norden är densamma som i Sevilla men dess inre är anpassat till dagens verksamhet.



Nordens första Kokboksmuseum med den wretmanska samlingen finns även här men tyvärr fick vi bara beskåda dörren in till samlingen då bibliotikarien var på lunch.




På 1960-talet lyckas Hembygdsföreningen som äger lokalerna få  tag i en duktig krögare. Alla som tillfrågas tackar nej, Grythyttan ligger utan tvekan lite avsides …

Men så får man kontakt med en ung restaurangman, lämpligt nog intresserad av antikviteter och av att driva något eget. Iklädd rödrutig golfkostym med knäbyxor och väst besöker 26-årige Carl Jan Granqvist för första gången Grythyttan. Han gillar det han ser och den 17 mars 1973 går den offentliga invigningen av stapeln. Carl Jan bidrar under sina nästan 25 år som gästgivare i allra högsta grad till att göra gästgivaregården och Grythyttan välkänt i Sverige såväl som i andra delar av världen. Idag ägs Grythyttans Gästgivaregård av Jenny Ljungberg och utvecklingen fortsätter i samma entusiastiska anda.



Grythyttan Gästgivaregårds vinkällare är verkligen deras stolthet. Den är en av landets äldsta och var faktiskt en gång i tiden ett fångvalv. Vinsamlingen är mycket omfattande och innehåller fler än 7 000 flaskor från världens länder.

"Vinkällarvisningen är en spännande upplevelse. Att kliva in i ett 350 år gammalt fångvalv som är upplyst av brinnande facklor, fyllt med dofter och stämningsfull körmusik är otroligt mäktigt. Det är bara rasslandet från gamla fångkedjor som saknas."


(FOTON:Privat) 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0